top of page
basothotwowaterfall.jpg

“We are all storytellers. We all live in a network of stories. There isn’t a stronger connection between people than storytelling.”

--Jimmy Neil Smith (Director of the International Storytelling Center)

Basothowomenhut.jpg

HISTORIER

Hvert produkt vi finner har sin egen unike historie. Hvem som har laget det, hvor det kommer fra. Vi håper den stolte kulturen og tradisjonen som ligger bak dette håndverket vil være til inspirasjon og glede.

Lesothochicken.jpg

LESOTHO-SKATTER

Lesotho kan få en til å tenke på et mytisk sted. Selv om Lesotho er både mytisk og eksotisk, utgjør landet et høyst reelt lite kongedømme hvor det ligger omkranset av Sør-Afrika. Lesotho betyr «landet der folk snakker sesotho». Språket stammer fra bantu som snakkes i store deler av det sørlige Afrika, men engelsk er også offisielt språk i landet. Begrepet «Basotho» er et uttrykk for befolkningen i Lesotho, og for de unike håndverksproduktene - deriblant «Basotho Heritage Blankets».

 

Lesotho var et engelsk protektorat og het Basutoland inntil frigjøringen i 1966. Historien om pleddene begynte i 1860 da en engelsk misjonær forærte et teppe til den daværende kongen. Kong Moshoeshoe I ble så begeistret at han bar det over skuldrene og slik introduserte en klesdrakt som lever i beste velgående. Pleddene er en viktig del av befolkningens liv og historie og har stor betydning ved alle livets begivenheter fra fødsel til grav. Pleddene spiller også en viktig rolle ved offentlige høytidsdager. Design og utforming blir nøye fulgt opp, og produksjon av nye motiv kan bare igangsettes med godkjenning fra landets kongefamilie.

VÅRT UTVALG

VICTORIA ENGLAND

Basothopleddene har som varemerke spilt en betydelig rolle i Lesotho helt fra 1897. Som engelsk protektorat kunne kongeriket holde nederlenderne i Cape-provinsen på avstand. Mange av pleddene har derfor design som uttrykker Lesothos og folkets lojalitet overfor Storbritannia. Landets beskyttende hånd over Lesotho gjennom to verdenskriger har resultert i takknemlighet og bruk av sterke symboler i politikk, kunst og kultur. De fremhever gjerne tapperhet, makt og erobring, noe som også kan leses av pleddene.

 

Pleddet Badges of the Brave ble produsert like etter 2.verdenskrig til ære for Storbritannia og falne soldater fra Basutoland. Spitfire-pleddet ble lansert som følge av at folket i Basutoland (Lesotho etter 1968) samlet inn penger til hele 25 Spitfire kampfly som deltok i Basothoskvadronen under luftforsvaret av London; the Battle of Britain. Disse pleddene fikk stor betydning og fikk status som frihetssymboler i det lille kongedømmet.

Sectionmotlatsi.jpg

MOTLATSI

Motlatsi betyr tronfølger og ble laget i 2007 til ære for kronprins Lerotholi som ble født samme år. Hjertesymbolene i pleddet står for kjærlighet, respekt og lojalitet.

KHARETSA

Kharetsa-pleddet har navnet sitt etter aloeplanten som bare vokser i Malutifjellet 3400 m.o.h. i Lesotho. Fjellet strekker seg langt inn i Sør Afrika, hvor det heter Drakensberg. Aloeplanten er omkranset av ikoniske våpenskjold og hatter i mønsteret.

SEANAMARENA

Seanamarena pleddet var opprinnelig forbeholdt de kongelige og de øverste høvdingene. Pleddet symboliserer troskap til kongehuset og regnes i dag som det mest prestisjefylte pleddet. Det har høy status i landets kulturliv. 

Navnet, som bokstavelig talt betyr 'vi har æren av å sverge ved kongene', innebærer noe som er kongen verdig, og stammer fra de første dagene da bare kongene hadde nok råd til det beste.

Pleddet kommer i to utgaver: Poone som symboliserer vekst og fruktbarhet, har designet av en maiskolbe, mens Chromatic har et mønster som inkluderer sparesset, som representerer velstand.

Basothomen.jpg
bottom of page